* Gefällt Dir diese Homepage oder meinst Du es besser zu können? Erstelle deine eigene kostenlose Homepage jetzt! *

   
   

Grad Cuprija...

Opština i privredno razvijeni grad Ćuprija prostiru se na površini od 287km kvadratnih, na obalama reke Ravanice i Velike Morave, na obroncima Juhora, Južnokucajskih i Beljačkih masiva.

Rimski HOREUM MARGI, slovensko RAVNO, danas grad Cuprija, nalazi se između drumskog i železnickog magistralnog puta Beograd-Niš, na udaljenosti od 145km od Beograda i 90km od Niša.

Zahvaljujući veoma povoljnim geografskim i prirodnim uslovima, tragovi ljudskog prisustva na području koje zauzima današnja Cuprija dosežu čak do neolita. Praistorijska naselja pronadjena su na vecem broju lokaliteta, tu su i nalazišta iz svih kasnijih epoha i ona svedoce o kontinuitetu života na ovim prostorima. Retko je geografski položaj bilo kojeg grada i njegove okoline bio i ostao toliko izložen najezdama i sukobima kao što je to slucaj sa Cuprijom. U svim periodima njene istorije, starije i novije, ovuda su tutnjale i prolazile vojske novih zavojevaca, no Cuprija je ostajala i ostala do danas slobodni grad. Opština Cuprija danas ima oko 43000 stanovnika, a sam grad Cuprija 23000 stanovnika. Opštinu cine: grad Cuprija i okolna sela: Batinac, Bigrenica, Staro selo, Vlaška, Virine, Ivankovac, Isakovo, Jovac, Dvorica, Krušar, Kovanica, Mijatovac, Ostrikovac, Paljane, Senje i Supska. Podrucje opštine Cuprija sa svojim izvanrednim geografskim položajem i privrednim kapacitetima, predstavlja znacajan faktor buduceg razvoja, ne samo Pomoravskog okruga, vec i Republike Srbije, pa i šire. Centralno mesto u oblasti privrede imaju:

 

Fabrika keksa i vafla "Ravanica"
Pogoni u grafickoj industriji
Fabrika metalnih konstrukcija
Fabrika armaturnih mreža
Pogon za toplo cinkovanje
Fabrika za proizvodnju betonskih elemenata
Fabrika za proizvodnju procesne opreme
Fabrika stocne hrane
Fabrika za preradu klanicnih otpadaka
Farme i tovališta
 

U oblasti trgovine i zanatstva, dominira privatno preduzetništvo, a po trenutnim kapacitetima i mogućnostima daljeg razvoja, izdvajaju se sledeca preduzeca:

PP "Moreks"
PP "Feroplast"
SZR "Obuca Aleksandar"
PP "Đordjevic"
PP "Centropromet"
PP "Termostaklo"
PP "Centromagazin"
SZR "Obuca Vesna"
DOO "Antic"
DOO "Bora Promet"
PP "InterCom Computers"

Ugostiteljstvo i turizam uklapaju se u privredni i društveni razvoj ovog podrucja, a centralno mesto u ugostiteljsko-turističkoj ponudi ovog kraja zauzimaju:

 

manastir Ravanica
spomen-park boja na Ivankovcu
motel "Lazarev konak" u Senju
hotel "Ravno" u centru grada
motel "Ravanica" na petlji autoputa
ugost. objekat na obali reke Velike Morave

 

Društvene delatnosti na području opštine Cuprija po svojoj razvijenosti dostižu republicki prosek. Dominantno mesto u društvenoj sferi života na ovom području zauzima zdravstvo sa Zdravstvenim centrom, koji s obzirom na stepen razvoja s pravom pretenduje da preraste u klinicki centar. Obrazovanje je takodje jedna od oblasti koja se može pohvaliti dugom tradicijom. Danas u gradu postoje tri osnovne škole, sa odeljenjima u svim selima opštine. Grad ima i tri srednje škole: Gimnaziju, Medicinsku i Tehničku školu, a od nedavno i Višu medicinsku školu. U oblasti muzickog obrazovanja u gradu deluju dve škole: Škola za osnovno muzičko obrazovanje "Dušan Skovran" i Škola za muzičke talente, jedinstvena obrazovna institucija u našoj zemlji.

Cuprija je poznata i po velikom broju institucija u kulturi i nekoliko manifestacija u ovoj oblasti koje uživaju odredjeni ugled i širu popularnost. Oblast kulture reprezentuju sledece institucije: Kulturni centar "Zanatski dom", Biblioteka "Dušan Matic", Muzej, Gradski hor, Gradsko pozorište, Kulturno-umetničko društvo "Železničar", Književni klub, Muzicka omladina. Od kulturnih manifestacija izdvajaju se Vidovdanske svecanosti, "Matićevi dani", Izložba svetskog zdravstvenog plakata, Likovna kolonija, "Ravanica", Sabor likovnih umetnika u Supskoj.
 

Sportski život u opštini odvija se u velikom broju klubova i na mnogobrojnim terenima, fudbalskim igralištima, bazenima, terenima za takozvane "male sportove". U samom gradu postoje dva fudbalska stadiona, hala sportova sa 2000 mesta za gledaoce, dva plivačka bazena, nekoliko teniskih igrališta, moderno strelište, atletska kružna i kros staza. Privredni i društveni život u Cupriji prate i u velikoj meri finansijski podstiču i poslovne banke, a sliku grada zaokružuje podatak da u Cupriji trenutno radi cetiri radio-stanice i jedan televizijski studio. Cuprija je dostigla nivo srednjerazvijene opštine i njen dalji razvoj baziran je, u prvom redu, na izuzetnim potencijalima u svim oblastima života i rada...

...Cuprija u slici...

 

 

 

Posledice NATO agresije na CUPRIJU 1999. godine